Historik

Här kan ni läsa lite om oss och vår historik!
Vi bor i Träslövsläge precis vid havet, vi, det är jag Lotta, min man Rolf och våra hundar. Våra hundar betyder väldigt mycket för oss, ja de är alltid med oss de ingår i vår familj och vi älskar att gå långa skogspromenader… vara tillsammans med likasinnade… Vi har haft Leonberger sedan 1983 och Lagotto sedan 1998. År 2000 fick jag i Italien mottaga Milleniums Leonbergergs Awards. År 2008 och 2009 blev vi årets uppfödare, år 2010 tilldelades jag Svenska Leonbergerklubbens hedersmedlemskap.
Vår första Leonberger kom till oss jan. 1980. Löwengolds Dascha och kom från Peter Wolf. Det fanns då två födda kullar i Sverige. Vi var också med om att starta Svenska Leonbergersällskapet hemma hos Margaretha och Sven Eskner, jag tror vi var 36 eldsjälar som mötte upp. 1983 föddes vår första kull där vi behöll Mathoaka’s VIP Forever och där vi antog kennelnamnet Mathoaka’s. Här gillar våra ”Lejon” att vara när det är fint väder!

Mathoaka’s betyder Lilla snöfjädern och är prinsessans Pochahontas andra namn. Min morfar som levde i Amerika i ca 25 år var en trapper och levde nära indianerna och var dessutom en stor konstnär, jägare, djurvän, hundälskare och uppfödare. Jag fick av min morfar, boken om Pochahontas som är en sann levnadsbeskrivelse och jag bestämde mig för det namnet för att hedra min morfar som stod mig mycket nära och var min stora idol.

Därefter följde flera kullar och på det många utställningar. Jag arbetade aktivt för klubben i många år och satt med i avelskommittén i flera omgångar. Och arbetar fortfarande aktivt i klubben.

Jag och Rolf satt i utställningskommitten västra i ca 20 år ochVarbergsutställningen blev väl för många ett måste och något man inte ville missa. Vi har exporterat hundar till Norge, Italien, Australien och England. Vi har även hälsat på de flesta av våra hundar i de länderna.
År 2000 skall jag väl inte utan lite stolthet få nämna att jag fick mottaga plakett Millenium Leonbergers Awards, för främjandet av leonbergeraveln i Italien. Den utdelades i Italien under mycket högtidliga former och en grandios middag.

Vi har även importerat leonberger från Norge, Italien och England. Det har gått mycket bra för Mathoaka’s på utställningar och många titlar lades till före namnet på hundarna. Det är inget jag kommer att rabbla upp men vill gärna nämna några hundar som betytt mycket för oss och för aveln och jag vet att många av dessa hundar har haft stor betydelse för andra och även för deras avelsarbete.

Tredje bästa uppfödagrupp Bis-finalen i Tvååker-07
Jenny och ”König” som vi exporterat till Australien,
Mathoaka’s Private Collextion at-xmas, Mathoaka’s Aramis Devin at-xmas, Mathoaka’s Azzarro Pour Home at x-mas, Mathoaka’s Coco-Chanel at x-mas, Mathoaka’s Chloe at x-mas, Mathoaka’s Relaxing Boy, Mathoaka’s Girl Running for Remröd, Mathoaka’s Swedish Rapsody, Mathoaka’s Big Star Forever, Mathoaka’s Promise of New Year, Mathoaka’s Hope of New year, Mathoaka’s Crepes Suzette, Mathoaka’s Doughter of Cheyenne, Mathoaka’s Doughter of Kickapoo, Mathoaka’s Son of Apache, Mathoaka’s Drakkar Noir at x-mas, Mathoaka’s Exiting Rainbow, Mathoaka’s In the Mood, Mathoaka’sMysterius Five Minutes, Mathoaka’s Sweet Wombat, Mathoaka’sVina Herminia, Mathoaka’s Walk on Blundstone , Mathoaka’s Walk on Lundhaga, Mathoaka’s Something Special, Mathoaka’s Just Increadible och Mathoaka’s Surprise in the Grass, som vår son fick när han var 12 år . Han banade nog väg för många ungdomar i vår ras då han tävlade mycket aktivt i juniorhandling och placerade sig som bäst 3:a i stora finalen i Stockholm.

Vår son Christian tycker fortfarande det är kul med hundar och är han hemma så följer han gärna med och ställer hund.
Andra hundar vi ägt/äger som ej är uppfödda av oss men betytt mycket är, Donna Schiquita av Lykseth man kan nog säga att hon är vår stam tik och ligger till grund för de flesta av de hundar jag listat, hon kom från Kari Woldmo, Kennel Lykseth, Norge. Remröds New Puff to Mathoakas och Remröds Snowflake från Line Woldmo, Kennel Remröd, Sverige. Men vi minns också Flickan Fired of Rossnick, England och Alfred of Rossnick, England. Därefter kom Berljon Orakade Oggy Orfeo ”Oggy” till oss från Guido Perosino, Kennel Berljon, Italien och Millijors TaraLee från Lillemor Johansson, Millijor’s Kennel, Sverige.
År 2006 fick vi av Cicci Westlund ”Zebra” Gullefjuns Får Tacka Lotta och Rolf en gåva vi är oändligt tacksamma för.
År 2007 köpte vi Cevitas Crazy Little Thing Called love ”Mejja” från Lisa Darmell
År 2007 köpte vi Ami for Mathoakas av Miss Junivers från Brita Haugland Norge
Flera av Mathoakas har legat på Guldlistorna…med många toppplaceringar
År 2008 blev Mathoakas Vårvind Guldlejoninna
År 2009 blev Mathoakas Rapsody in love ”Ozzy” Veteran Guldlejon
År 2009 blev Mathoakas Love Story ”Saga” Veteranguldlejoninna
År 2010 blev Mathoakas Vårvind ”Luna” Guldlejoninna
År 2010 blev Mathoakas Ehiwas av Runa ”Runa” Veteranguldlejoninna
År 2011 blev Mathoakas Vårvind ”Luna” Guldlejoninna
År 2011 blev Mathoakas Ehiwas av Runa ”Runa” Veteranguldlejoninna
Ja det har varit många år, där vi fått oerhört med många fina vänner både när och fjärran, som man känner, att vad hade livet varit värt utan alla dessa hundar och vänner som givetvis fortfarande är det mest viktiga för oss.
Det har funnits både bra och dåligt, friskt och sjukt, det är levande väsen.
Ibland har man ångrat det man gjort, när något gått galet, men vi har alltid trott på det vi gjort. Det är väl det som är så fascinerande med avel att man aldrig riktigt vet .Jag har alltid haft ett ideal framför min näthinna och det var Lejonlands Don-Leo och jag tror att om han hade varit i livet så hade han fortfarande kunnat mäta sig med många av dagens hundar.Vi älskar våra leonberger och jag är glad att vi haft sådana fantastiska framgångar, trots att vi aldrig fött upp i någon större skala. Våra hundar har delat vår soffa och säng, det är så vi har velat haft det och fortfarande är det så det är. Men man kan älska mer än ett barn.1998 fick vi förmånen att bli ägare till en ny ras Lagotto Romagnolo, en tik vid namn Varpelidens K-Gnoma ”Trolla” från Varpelidens Kennel, Sverige.
Samtidigt som vår lilla Trolla låg hos sin mamma så fick jag möjligheten att följa med Renée Sporre Willes, Torsten Widholm och Ann Johansson till Italien i fem dagar, till Brisighella där vi fick se tryffelsök och äta tryffel!! Mums och träffa uppfödare och där även Lagotto unionen (UMLAG) bildades . Helgen avslutades med Raduno (utställning) där Renée dömde. En otrolig upplevelse, därefter bildades Svenska Lagotto Romagnoloklubben hemma hos Siv Engstrand och jag satt som kassör i två år och var även med i utställningskommittéen.
Det har också blivit några Lagottokullar och vi har också behållit en valp efter Trolla. Hon heter Mathoaka’s We Try a Different Design ”Vittra” och hon är en härligt livfull hund. Denna rasen tror jag, man skall akta sig för att säga, att man kan, det dyker ständigt upp nyheter, vilket också är spännande, vi försöker att ha en ödmjuk inställning men tycker att Lagottons temperament är A och O
Våra Lagotto precis som våra ”Lejon” är familjehundar som vi älskar att vara ute med i skog och mark….och för oss är det viktigt med ett stabilt temperament det skall i första hand vara en familjehund.

Det här var en kort resumé av vår historik inom hunderiet och är ni nyfikna på oss och våra hundar så tveka inte att kontakta oss!